Dinsdagavond 18 december vond in het Hoornse grand cafe Turf de 2e editie van de Avond van de ontmoeting plaats. Meer dan 80 anderstaligen en 80 Nederlanders kwamen bij elkaar om contact te maken. Omdat het ook dit jaar zo succesvol bleek te zijn, organiseren Herberg Hoorn, Stichting Op Roet, grand cafe Turf en Fiolet taaltrainingen dit volgend jaar weer.
Dromen en elfjes
Net als vorig jaar spraken de aanwezigen elkaar kort over onderwerpen als wonen, werk en dromen. Ook was oud-cursist, acteur en muzikant Nour wederom aanwezig. Hij zong met iedereen een Arabisch lied en een nummer uit zijn nieuwe kindervoorstelling voorstelling Pannenkoeken uit Syrie. Nieuw dit jaar was dat er ook elfjes over de avond werden gemaakt: gedichtjes van elf woorden. Een aantal cursisten droeg zijn elfje (met trots!) voor. Er werden woorden gezegd als ‘bier’, ‘buren’, ‘gezellig’ en ‘kletsen’. Ook werd er gedanst en de deelnemers werden actief gestimuleerd contactgegevens uit te wisselen.
Blije cursisten
En ook dit jaar waren er zo veel blije gezichten te zien.
Een van de cursisten meldde dat hij een nieuwe buurman had ontmoet: zij hebben afgesproken om binnenkort samen iets leuks te doen. Zijn wereld is weer wat groter geworden. Een andere cursist vind het zo jammer dat hij in Enkhuizen geen contact krijgt met zijn omgeving. Maar hier lukte dat wel. Want hier waren mensen die wel met hem wilde praten. Of, zoals een andere anderstalige zei: “hier zijn mensen met een goed hart”.
Lees meer over de avond en de reacties in het artikel dat vandaag verscheen in het Noordhollands Dagblad:
Avond van Ontmoeting in Hoorn: ’Fijn, met een beetje hoop’
Nieuwe mensen ontmoeten, over de drempel stappen zonder taalbarrière. 80 nieuwkomers en 80 Nederlanders zorgden dinsdag voor een kleurrijke smeltkroes tijdens de ’Avond van Ontmoeting’: een initiatief van stichting Op Roet in samenwerking met Herberg Hoorn, Fiolet taaltraining en Grand café Turf.
Dromen
Er wordt gelachen met elkaar, er zijn omhelzingen. Ingrid Docter van Herberg Hoorn vindt het mooi dat mensen elkaar op deze manier ontmoeten en hierna vaak ook nog contact blijven houden. ,,De vluchteling is geen vluchteling meer, maar heeft een naam.’’
Rachida Chakier, jobcoach vluchtelingen bij WerkSaam, was aanwezig om de nieuwkomers te helpen waar nodig. ,,Deze gesprekken helpen de nieuwkomers bij het praten van de Nederlandse taal. Het haalt ze echt over de drempel.’’
De avond bestond uit gesprekken over werk, familie, vrienden en dromen. Afra praatte met de zeventienjarige Shaima uit Somalië, die nog maar net één jaar in Nederland woont. ,,Ik wil graag verpleegkundige worden, omdat ik mensen wil verzorgen’’, zegt Shaima. Bilal uit Syrië noemt tijdens een gesprek met Margriet op dat hij ervan droomt om goed Nederlands te kunnen spreken. ,,Ik vind het belangrijk dat iedereen zich hier thuis voelt en kan integreren. Deze avond helpt daarbij’’, zegt Margriet. Na de gesprekken maken de deelnemers allemaal een gedicht over hun bevindingen tijdens de avond. Woorden als prachtig, blij, leuke mensen en veiligheid worden genoemd. Wanneer ’Fijn, met een beetje hoop’ voorgelezen wordt, is iedereen even stil.
Verbinden
Maar die stilte is niet voor lang. Waar Kim de Graaf en Peter Bakker de avond muzikaal begonnen, sluit Nour Mardini de avond af met Arabische liedjes en zijn darboeka, een Arabisch instrument. Mardini kwam drie jaar geleden naar Nederland, nadat hij moest vluchten voor de oorlog in Syrië. ,,Ik vind deze bijeenkomst prachtig. Het is zo leuk muziek voor iedereen te maken.’’ Danser Mike Veerman zorgde voor een swingend einde van de avond. ,,Muziek en dans verbinden iedereen.’’